Portal infoKostrzyn.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal infokostrzyn.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Sernomakowiec, pierniki wycinane i przepis z 1892 r. na roladę ze śledzia - kącik kulinarny na święta - .:InfoKostrzyn.pl->gminny portal informacyjny:. Kostrzyn w z@sięgu ręki
  Brzeźno | Czerlejno | Gułtowy | Gwiazdowo | Iwno | Jagodno | Kostrzyn | Sanniki | Siedlec | Siekierki | Skałowo | Sokolniki | Trzek | Węgierskie | Wiktorowo | pozostałe | dookoła
Sernomakowiec, pierniki wycinane i przepis z 1892 r. na roladę ze śledzia - kącik kulinarny na święta
20-12-2023 06:30   Janusz Ludwiczak
Pierniczki "wycinane" oraz z powidłami, serniko-makowiec, kaczka pieczona oraz przepis z 1892 r. na roladę ze śledzia i śledzie marynowane – oto nasze propozycje na wigilijny i bożonarodzeniowy stół.

Maria Śleżańska w 1892 roku wydała książkę "Kucharz wielkopolski", która liczy 359 stron i podzielona jest na 32 rozdziały, zawiera przepisy na zupy, pasztety, potrawy z różnego rodzaju mięs, jarzyny, ryby, pieczywo, wódki i likiery. Autorka wyrzuciła z kuchni wpływy niemieckie, dała do zrozumienia, że mamy własną polską tradycję i trzeba ją pielęgnować. Nasze babcie przygotowywały desery z bułek, kaszy, leguminy czy oryginalne naleśniki. Trzeba do tego wrócić. Mamy o wiele bogatsze potrawy niż tylko pyry z gzikiem. Wzięło się to stąd, że po wojnie i w czasach komuny zaczęło brakować składników i produktów w sklepach, zaczęto promować skromniejsze potrawy – wyjaśnia Jolanta Zielińska z Akademii Umiejętności "Kulinarne Przygody".

Rolada ze śledzia:

Składniki:
• 400 g płatów śledziowych,
• 2 średnie cebule,
• 1 średnie jabłko,
• 10 ziarenek kolendry,
• kwiat gałki muszkatołowej,
• 10 ziaren pieprzu kolorowego,
• 3 ziarenka ziela angielskiego,
• 2 liście laurowe,
• 2 goździki,
• łyżka miodu,
• sok z 1 cytryny.

Sposób przygotowania:
Płaty śledziowe namocz przez ok. 3 godziny zmieniając wodę. Później dokładnie wypłucz. Farsz do roladek przygotuj z drobno posiekanej cebuli i jabłek. Przyprawiamy kolorowym pieprzem, kwiatem gałki muszkatołowej i kolendrą utartymi w moździerzu lub zmielonymi. Do farszu dodaj odrobinę cytryny i miodu. Na płaty nałóż farsz i delikatnie zroluj. Roladkę przetnij na dwie części w miejscu grzbietu. By roladki się nie rozpadały zepnij je wykałaczką lub zwiąż sznureczkiem. Zalewę przygotowuj z wody z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i goździków. Gotuj zalewę przez ok. 5 min. po ugotowaniu dodaj sok z cytryny. Po wystudzeniu zalej roladki tak by były przykryte (można to zrobić w słoiku lub misce). Roladki włóż na kilka godzin do lodówki, najlepiej więc zrobić je dzień wcześniej.

Śledzie marynowane na sposób Minogow:

Śledzie moczyć przez 24 godzin, następnie poucinać im głowy, uwiązać za ogon nitką i powiesić je na 12 godzin żeby oschły z wody. Wlać na patelnię świeżej oliwy i obsmażyć je lekko na obu stronach, ułożyć je na salaterkę, przesypać korzeniami tłuczonemi, przełożyć plasterkami cytryny i zalać przegotowanym wystudzonym octem, dodając oliwy z patelni.

Przepis oryginalny "Kucharz Wielkopolski" Maria Śleżańska - wydanie IV -1892.


Kaczka pieczona w całości:

Składniki:
• kaczka - bez podrobów;
• 2 jabłka;
• 2 łyżki masła;
• majeranek;
• sól;
• grubo mielony pieprz.

Sposób przygotowania:
Przed pieczeniem dokładnie oczyść kaczkę. Natrzyj ją solą na zewnątrz i wewnątrz. Wnętrze kaczki dodatkowo natrzyj majerankiem i grubo mielonym pieprzem.
Nadziej kaczkę jabłkami i masłem, piecz w brytfannie w piekarniku. Piekarnik musi być rozgrzany do temperatury 220 stopni Celsjusza, przy czym po ok. 15 minutach zmniejsz temperaturę do 190 stopni. Kaczkę piecze się tyle czasu ile waży - czyli 1 kg = 1 godzina. Początkowo co jakiś czas polewaj kaczkę odrobiną wody, później jej własnym tłuszczem, który się wytopi. Kaczkę podawaj z ciemnym sosem, pyzami lub kluseczkami. Tym samym sposobem piecze się gęś.


Łazanki:

Składniki:
• 1 kg kapusty kwaszonej;
• 150 g boczku;
• 1 kiełbasa;
• 250 g makaronu "łazanki";
• ziele angielskie;
• liść laurowy;
• sól;
• pieprz;
• można dodać przyprawę do bigosu a także podsmażoną cebulę.

Sposób przygotowania:
Odsączyć kapustę, przemyć ją zimną wodą i gotować w pół litra wody przez około godzinę. do momentu aż zrobi się miękka. Następnie dodać sól, pieprz i inne przyprawy.

Boczek i kiełbasę pokroić w kosteczki. Podsmażyć na patelni bez dodania tłuszczu. Dodać do kapusty, wszystko wymieszać i gotować przez około kwadrans. Można jeszcze doprawić do smaku. Można też dodać podsmażoną cebulę.

Gotujemy wstępnie makaron "łazanki", aż zrobi się półtwardy. Odsączyć. Dodać do kapusty, wszystko wymieniać i lekko podgotować przez ok. 15 minut, aż do momentu, kiedy makaron zrobi się miękki. Wszystko przemieszać.


Pierniczki "wycinane":

Składniki:
• 30 dag mąki;
• 10 dag cukru pudru;
• 1 łyżka masła;
• 1 jajko;
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
• 1 łyżka przyprawy do pierników;
• odrobina (cyna) gałki muszkatołowej;
• ½ szklanki miodu;
• margaryna do nasmarowania blachy do pieczenia.

Sposób przygotowania:
Przygotować jakiś blat lub stół do formowania ciasta. Następnie wyłożyć mąkę, wylać w nią miód i wszystkie pozostałe składniki. Formować ciasto ok. 10 minut, aż do uzyskania jednolitej masy.
Przygotować stół lub jakiś blat do wałkowania, nasmarować mąką i wałkować ciasto. Formować z foremek kształty pierników. Jeśli nie mamy foremek możemy formować pierniczki np. szklanką, kubkiem. Wtedy pierniczki będą w kształcie koła.
Piec ok.5 minut. Uwaga! Należy pilnować czy pierniki się nie przypalają, gdyż pieką się szybko.


Serniko-makowiec:

Składniki na ciasto:
• 12 dag mąki
• 5 dag cukru pudru
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 5 dag masła
• 3 żółtka

Masa makowa:
• Szklanka maku
• 1,5 szklanki mleka
• 7 dag cukru
• jajko
• 2 łyżki kaszy manny
• 2 łyżki rodzynek
• 2 łyżki siekanych orzechów

Masa serowa:
• 80 dag mielonego twarogu
• 2 jajka
• 12 dag cukru pudru
• cukier waniliowy
• budyń waniliowy
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• skórka otarta z cytryny
• ½ szklanki kremówki.

Sposób przygotowania:
Zgnieść ciasto i schłodzić. Mak zalać mlekiem, gotować aż mleko się wchłonie. Zmiksować blenderem. Połączyć z cukrem i jajkiem oraz z kaszą i bakaliami.
Twaróg utrzeć z żółtkami, cukrem, budyniem, proszkiem do pieczenia i skórką cytryny.
Połączyć z ubitą kremówką i pianą z białek.
Dno i boki tortownicy wylepić ciastem. Przykryć masą serową, a potem makową. Delikatnie zamieszać łyżeczką by powstały wzorki.
Piec 10 min w 200 stopniach Celsjusza, a potem jeszcze ok 1,5 godz. w 170°C.


Piernik z powidłami:

Składniki::
• 400 g mąki;
• 120 g margaryny;
• 250 g cukru;
• 2 jaja;
• 4 łyżki powideł;
• 3 łyżeczki kakao;
• 1 opakowanie przyprawy do piernika;
• 1 szklanka mąki;
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
• bakalie (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:
Margarynę roztopić i ostudzić. Jaja z cukrem ubić mikserem.
Dodać: mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą, 1 opakowanie przyprawy do piernika. Mieszając dołożyć powidła. Następnie wlać tłuszcz, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Do tak przygotowanego ciasta dodać oprószone mąką bakalie i wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 60 minut.
Piernik można polać polewą czekoladową i przełożyć kremem lub marmoladą.


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@infokostrzyn.pl.


Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz

Nick: (max. 40znaków)

Treść komentarza (maksymalnie 1500 znaków):

Pozostało znaków: 1500

Wpisz kod z obrazka: (cyfry i litery a-f)

REGULAMIN:
Publikowane komentarze odzwierciedlają osobiste poglądy ich autorów, którzy ponoszą wyłączną odpowiedzialność za ich treść. Wpisy naruszające polskie prawo, dobra innych osób, zawierające słowa powszechnie uznane za wulgarne, obraźliwe oraz nie związane bezpośrednio z komentowanym tekstem będą kasowane. Niedopuszczalne jest również zamieszczanie w treści komentarzy linków do innych stron internetowych, reklam oraz danych osobowych i adresowych osób prywatnych i firm. Komentarze ukazują się na stronie po akceptacji przez moderatora, co nie zwalnia ich autorów od odpowiedzialności za wygłaszane treści. Pamiętaj, nie jesteś anonimowy, Twoje IP zapisujemy w naszej bazie danych i zabezpieczamy w przypadku ewentualnego postępowania policji lub prokuratury. Dodając opinię akceptujesz powyższy regulamin.
Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
27

kwi

16:00
GUŁTOWY, boisko ul. Kasztanowa 17
GKS Gułtowy - Fara Pelikan Żydowo

16:00
BRZEŹNO, boisko ul. Długa 9
Maratończyk Brzeźno - Unia Swarzędz II

03

maj

10:00
KOSTRZYN, kościół Piotra i Pawła (Fara), ul. Średzka 8
Msza św. za ojczyznę - obchody święta Konstytucji 3 Maja

23

maj

Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury "Kostrzynianka" ul. Poznańska 33, Kostrzyn
Akcja honorowego poboru krwi
w godz. 8:30-13:30

25

maj

do 26-05-2024
KOSTRZYN, stadion ul. Sportowa 12
44. Kurdesz Kasztelański

[ wszystkie ]

Sonda
Czy jesteś za zmianami zasad handlu w niedzielę?

Tak, wszystkie niedziele powinny być handlowe

Jestem za tym, by tylko jedna lub dwie niedziele w miesiącu były handlowe

Nie, niech zostanie tak jak jest


Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: