
Maria Śleżańska w 1892 roku wydała książkę "Kucharz wielkopolski", która liczy 359 stron i podzielona jest na 32 rozdziały, zawiera przepisy na zupy, pasztety, potrawy z różnego rodzaju mięs, jarzyny, ryby, pieczywo, wódki i likiery. Autorka wyrzuciła z kuchni wpływy niemieckie, dała do zrozumienia, że mamy własną polską tradycję i trzeba ją pielęgnować. Nasze babcie przygotowywały desery z bułek, kaszy, leguminy czy oryginalne naleśniki. Trzeba do tego wrócić. Mamy o wiele bogatsze potrawy niż tylko pyry z gzikiem. Wzięło się to stąd, że po wojnie i w czasach komuny zaczęło brakować składników i produktów w sklepach, zaczęto promować skromniejsze potrawy – wyjaśnia Jolanta Zielińska z Akademii Umiejętności "Kulinarne Przygody".
Rolada ze śledzia:
Składniki:
• 400 g płatów śledziowych,
• 2 średnie cebule,
• 1 średnie jabłko,
• 10 ziarenek kolendry,
• kwiat gałki muszkatołowej,
• 10 ziaren pieprzu kolorowego,
• 3 ziarenka ziela angielskiego,
• 2 liście laurowe,
• 2 goździki,
• łyżka miodu,
• sok z 1 cytryny.
Sposób przygotowania:
Płaty śledziowe namocz przez ok. 3 godziny zmieniając wodę. Później dokładnie
wypłucz. Farsz do roladek przygotuj z drobno posiekanej cebuli i jabłek.
Przyprawiamy kolorowym pieprzem, kwiatem gałki muszkatołowej i kolendrą
utartymi w moździerzu lub zmielonymi. Do farszu dodaj odrobinę cytryny i miodu. Na
płaty nałóż farsz i delikatnie zroluj. Roladkę przetnij na dwie części w miejscu
grzbietu. By roladki się nie rozpadały zepnij je wykałaczką lub zwiąż sznureczkiem.
Zalewę przygotowuj z wody z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i
goździków. Gotuj zalewę przez ok. 5 min. po ugotowaniu dodaj sok z cytryny. Po
wystudzeniu zalej roladki tak by były przykryte (można to zrobić w słoiku lub misce).
Roladki włóż na kilka godzin do lodówki, najlepiej więc zrobić je dzień wcześniej.
Śledzie marynowane na sposób Minogow:
Śledzie moczyć przez 24 godzin, następnie poucinać im głowy, uwiązać za ogon nitką i powiesić je na 12 godzin żeby oschły z wody. Wlać na patelnię świeżej oliwy i obsmażyć je lekko na obu stronach, ułożyć je na salaterkę, przesypać korzeniami tłuczonemi, przełożyć plasterkami cytryny i zalać przegotowanym wystudzonym octem, dodając oliwy z patelni.
Przepis oryginalny "Kucharz Wielkopolski" Maria Śleżańska - wydanie IV -1892.
Kaczka pieczona w całości:
Składniki:
• kaczka - bez podrobów;
• 2 jabłka;
• 2 łyżki masła;
• majeranek;
• sól;
• grubo mielony pieprz.
Sposób przygotowania:
Przed pieczeniem dokładnie oczyść kaczkę. Natrzyj ją solą na zewnątrz i wewnątrz. Wnętrze kaczki dodatkowo natrzyj majerankiem i grubo mielonym pieprzem.
Nadziej kaczkę jabłkami i masłem, piecz w brytfannie w piekarniku. Piekarnik musi być rozgrzany do temperatury 220 stopni Celsjusza, przy czym po ok. 15 minutach zmniejsz temperaturę do 190 stopni. Kaczkę piecze się tyle czasu ile waży - czyli 1 kg = 1 godzina. Początkowo co jakiś czas polewaj kaczkę odrobiną wody, później jej własnym tłuszczem, który się wytopi. Kaczkę podawaj z ciemnym sosem, pyzami lub kluseczkami. Tym samym sposobem piecze się gęś.
Łazanki:
Składniki:
• 1 kg kapusty kwaszonej;
• 150 g boczku;
• 1 kiełbasa;
• 250 g makaronu "łazanki";
• ziele angielskie;
• liść laurowy;
• sól;
• pieprz;
• można dodać przyprawę do bigosu a także podsmażoną cebulę.
Sposób przygotowania:
Odsączyć kapustę, przemyć ją zimną wodą i gotować w pół litra wody przez około godzinę. do momentu aż zrobi się miękka. Następnie dodać sól, pieprz i inne przyprawy.
Boczek i kiełbasę pokroić w kosteczki. Podsmażyć na patelni bez dodania tłuszczu. Dodać do kapusty, wszystko wymieszać i gotować przez około kwadrans. Można jeszcze doprawić do smaku. Można też dodać podsmażoną cebulę.
Gotujemy wstępnie makaron "łazanki", aż zrobi się półtwardy. Odsączyć. Dodać do kapusty, wszystko wymieniać i lekko podgotować przez ok. 15 minut, aż do momentu, kiedy makaron zrobi się miękki. Wszystko przemieszać.
Pierniczki "wycinane":
Składniki:
• 30 dag mąki;
• 10 dag cukru pudru;
• 1 łyżka masła;
• 1 jajko;
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
• 1 łyżka przyprawy do pierników;
• odrobina (cyna) gałki muszkatołowej;
• ½ szklanki miodu;
• margaryna do nasmarowania blachy do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Przygotować jakiś blat lub stół do formowania ciasta. Następnie wyłożyć mąkę, wylać w nią miód i wszystkie pozostałe składniki. Formować ciasto ok. 10 minut, aż do uzyskania jednolitej masy.
Przygotować stół lub jakiś blat do wałkowania, nasmarować mąką i wałkować ciasto. Formować z foremek kształty pierników. Jeśli nie mamy foremek możemy formować pierniczki np. szklanką, kubkiem. Wtedy pierniczki będą w kształcie koła.
Piec ok.5 minut. Uwaga! Należy pilnować czy pierniki się nie przypalają, gdyż pieką się szybko.
Serniko-makowiec:
Składniki na ciasto:
• 12 dag mąki
• 5 dag cukru pudru
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 5 dag masła
• 3 żółtka
Masa makowa:
• Szklanka maku
• 1,5 szklanki mleka
• 7 dag cukru
• jajko
• 2 łyżki kaszy manny
• 2 łyżki rodzynek
• 2 łyżki siekanych orzechów
Masa serowa:
• 80 dag mielonego twarogu
• 2 jajka
• 12 dag cukru pudru
• cukier waniliowy
• budyń waniliowy
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• skórka otarta z cytryny
• ½ szklanki kremówki.
Sposób przygotowania:
Zgnieść ciasto i schłodzić. Mak zalać mlekiem, gotować aż mleko się wchłonie. Zmiksować blenderem. Połączyć z cukrem i jajkiem oraz z kaszą i bakaliami.
Twaróg utrzeć z żółtkami, cukrem, budyniem, proszkiem do pieczenia i skórką cytryny.
Połączyć z ubitą kremówką i pianą z białek.
Dno i boki tortownicy wylepić ciastem. Przykryć masą serową, a potem makową. Delikatnie zamieszać łyżeczką by powstały wzorki.
Piec 10 min w 200 stopniach Celsjusza, a potem jeszcze ok 1,5 godz. w 170°C.
Piernik z powidłami:
Składniki::
• 400 g mąki;
• 120 g margaryny;
• 250 g cukru;
• 2 jaja;
• 4 łyżki powideł;
• 3 łyżeczki kakao;
• 1 opakowanie przyprawy do piernika;
• 1 szklanka mąki;
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
• bakalie (niekoniecznie)
Sposób przygotowania:
Margarynę roztopić i ostudzić. Jaja z cukrem ubić mikserem.
Dodać: mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą, 1 opakowanie przyprawy do piernika. Mieszając dołożyć powidła. Następnie wlać tłuszcz, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Do tak przygotowanego ciasta dodać oprószone mąką bakalie i wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 60 minut.
Piernik można polać polewą czekoladową i przełożyć kremem lub marmoladą.
Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@infokostrzyn.pl.
Fot: archiwum InfoKostrzyn.pl
Aktualności |
najnowsze | najpopularniejsze |
· Niebawem ruszy przebudowa kostrzyńskiego Rynku i ulic w centrum miasta
(16-07-2025 06:30)
· Kierujący ciągnikiem uderzył w drzewo – traktorzysta trafił do szpitala
(15-07-2025 21:46)
· Poranna kolizja na DK92 w Kostrzynie {AKTUALIZACJA}
(15-07-2025 08:19)
· Jak zdali ósmoklasiści? – są znane wyniki egzaminów
(15-07-2025 06:50)
· Rozbudują plac zabaw w Siekierkach Wielkich – będą trampoliny, w tym dla dzieci na wózkach inwalidzkich
(15-07-2025 06:25)
· BMW wjechało w drzewo – 4 osoby zostały ranne
(01-10-2024 18:41)
· Były proboszcz parafii bł. Jolanty prawomocnie skazany za molestowanie nieletniego!
(20-01-2025 13:32)
· Były proboszcz parafii bł. Jolanty skazany za molestowanie dziecka uciekł przed więzieniem
(11-03-2025 10:06)
· W Kostrzynie pływalnia wraz z kręgielnią, centrum squasha i sportów walki
(10-01-2025 09:22)
· Wypadek na S5. Zablokowana jezdnia w rejonie węzła Kostrzyn {AKTUALIZACJA}
(29-04-2025 22:32)
Niezapominajka |
lip
18:00
CZERLEJNO, wiatrak "koźlak", ul. Wesoła 1
Potańcówka przy koźlaku
• wymarsz kapel dudziarskich spod kościoła na plac przy wiatraku koźlaku
• występy dudziarskich kapel i… potańcówka pod gołym niebem!
• słodkie i słone posiłki
lip
Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury "Kostrzynianka" ul. Poznańska 33, Kostrzyn
Akcja honorowego poboru krwi
w godz. 8:30-13:30
sie
21:00
Siedleczek
V Bieg do nocy - Grand Prix Biegów gminy Kostrzyn
sie
17:00
KOSTRZYN, Plac Kurdeszowy (polana przy ul. Estkowskiego)
Światowy Przegląd Folkloru INTERGACJE
sie
KOSTRZYN, Plac Kurdeszowy (polana przy ul. Estkowskiego)
Festiwal Kulinarny Kół Gospodyń Wiejskich
w godz. 15:00-22:00
Sonda |
Ogłoszenia |
· Chcesz pozdrowić sąsiada? Nie wiesz, jak sprzedać samochód lub ...
(27-08-2018 00:00)
Zapisz się na listę mailingową: