Portal infoKostrzyn.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal infokostrzyn.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Od 45 do nawet 62 złotych za kilogram – ceny rogali i godziny otwarcia cukierni - .:InfoKostrzyn.pl->gminny portal informacyjny:. Kostrzyn w z@sięgu ręki
  Brzeźno | Czerlejno | Gułtowy | Gwiazdowo | Iwno | Jagodno | Kostrzyn | Sanniki | Siedlec | Siekierki | Skałowo | Sokolniki | Trzek | Węgierskie | Wiktorowo | pozostałe | dookoła
Od 45 do nawet 62 złotych za kilogram – ceny rogali i godziny otwarcia cukierni
10-11-2023 06:25   Janusz Ludwiczak
Tradycja ich wypieku sięga 1860 roku, a na 11 listopada wypieka się ich nawet 2,5 milionów, które ważą w sumie 350 ton. W sobotę na wielu stołach królować będą rogale świętomarcińskie. Sprawdziliśmy ile kosztują i jak będą otwarte cukiernie 11 listopada.

W tym roku ceny rogali świętomarcińskich wahają się od 45 do 62 złotych za kilogram lub 9,50 zł za sztukę.

W porównaniu do zeszłego roku rogale świętomarcińskie najbardziej podrożały w cukierni Książ przy Warszawskiej (z 52 do 59 zł). O 4 złote ceny wzrosły w cukierni Pielak. Cukiernicy podwyżki tłumaczą rosnącymi kosztami zużycia energii, a także wyższymi cenami surowców.

Tyle samo za rogala zapłacimy za to u Rubisia, w Bogience oraz u W. Szeszuły w Gułtowach.

Rogale nawet z certyfikatem można kupić w dyskontach: Biedronka, Dino czy Netto (z wyjątkiem 11 listopada) w okolicach 4 zł (przy zakupie 2 lub 3 szt.)., jednak w sklepach tych przywożone są znaczne wcześniej z cukierni.

W większości cukierni kupimy rogale z certyfikatem. Od 2008 roku rogale świętomarcińskie są europejskim produktem regionalnym, chronionym geograficznie, a jego nazwa jak i receptura są zastrzeżone. W tym roku Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP przyznało certyfikaty dla blisko 100 pracowni cukierniczych i piekarni. Otrzymały je również kostrzyńska Cukiernia Jerzy Rubiś i Amaretto Cukiernia Krzysztof Pelak, a także pobliskie cukiernie i piekarnie: Agnes z Nekli, Zakład piekarsko-cukierniczy Kazimierz Dynaryński, Zagrodnicza, Grzeczka z Pobiedzisk czy cukiernia "Delicje" ze Środy Wlkp.

Ceny rogali i godziny otwarcia cukierni:

Ponad 160-letnia tradycja
Tradycja wypieku rogali świętomarcińskich sięga 1860 roku, a na 11 listopada wypieka się ich nawet 350 ton.

Z rogalami świętomarcińskimi związana jest legenda, która głosi, że "dawno, dawno temu wyśnił go jeden z poznańskich piekarzy. Ujrzał on we śnie świętego Marcina jadącego na koniu, podniósł zgubioną przez jego konia podkowę i postanowił, że będzie piekł ciasto w takim kształcie".

Inna historia mówi, że w listopadzie 1891 roku, gdy zbliżał się dzień świętego Marcina proboszcz parafii św. Marcina, ks. Jan Lewicki zaapelował do wiernych, aby - wzorem patrona - zrobili coś dla biednych. Józef Melzer, jeden z poznańskich cukierników, odpowiadając na apel proboszcza, upiekł trzy blachy rogali i przyniósł pod kościół. W następnych latach dołączyli do niego inni, aby każdy mógł w ten dzień najeść się do syta. Bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk, a biedni otrzymywali go za darmo. Zwyczaj wypieku w 1901 przejęło Stowarzyszenie Cukierników. Po I wojnie światowej do tradycji obdarowywania ubogich powrócił Franciszek Raczyński, natomiast tuż po II wojnie światowej przed zapomnieniem rogala uratował Zygmunt Wasiński. Tradycja wypiekania rogali świętomarcińskich na dzień 11 listopada przetrwała w Poznaniu do dziś.

Jedzone w umiarze mają nawet wartości odżywcze
W ciągu całego roku cukiernie sprzedają ponad 2,5 miliona sztuk rogali, które wypiekane są z ciasta półfrancuskiego. Nadzienie składa się z białego maku, wanilii, rodzynek, orzechów, daktyli, śmietany, jajek i skórki pomarańczowej. Jeden rogal powinien ważyć od 150 do 250 gramów.

Jeden rogal świętomarciński ma nawet 1212,50 kcal (przy wadze 250 gram). Jedzone w umiarze mają nawet wartości odżywcze. Biały mak jest źródłem korzystnych tłuszczy jak kwas linolowy omega-6 i oleinowy omega-9, a także źródłem witaminy A, C, E, D, B oraz wapnia, żelaza, potasu i magnezu. Migdały i orzechy są cennym źródłem witamy E, a także wapnia, magnezu i cynku. Wapń jest istotny dla zdrowia kości, magnez dla układu nerwowego, a cynk dla dobrej kondycji skóry, włosów oraz dla odporności. By spalić jednego rogala trzeba biegać przez trzy godziny lub pływać przez pół dnia. Warto jednak skusić się przynajmniej na jednego rogala w ten jeden dzień w roku.

Chronione certyfikatem
Od 2008 roku rogale świętomarcińskie są europejskim produktem regionalnym, chronionym geograficznie, a jego nazwa jak i receptura są zastrzeżone. W październiku 2008 roku rozporządzeniem Komisji Europejskiej nazwa "Rogal świętomarciński" została wpisana do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej. W tym roku Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP przyznało certyfikaty w sumie dla ponad 90 pracowni cukierniczych i piekarni.

Ma swoje muzeum
Rogal świętomarciński posiada nawet swoje muzeum, które otwarto w 2018 roku w kamienicy przy Starym Rynku 41, naprzeciwko poznańskiego Ratusza (wejście od Klasztornej). W Rogalowym Muzeum Poznania zwiedzający mogą podczas pokazu poznać sposób produkcji rogala według oryginalnej receptury. We wnętrzach zabytkowej kamienicy z widokiem na koziołki wezmą udział również w lekcji gwary poznańskiej.


Fot: Janusz Ludwiczak

Komentarze (4)

11-11-2023 12:34:01
Ad78
Rogale od Pielaka są najlepszymi rogalami jakie jadłem. Dzisiaj tez idę zakupić pozdrawiam
10-11-2023 22:52:40
max
@Tomek: To Ty chyba drogich rogali nie widziałeś
10-11-2023 17:35:05
Tomek
Skoro takie drogie rogale to cukiernie same będę same jeść
10-11-2023 06:55:53
007
No nie wiem czy rogale Pana PIelaka powinny mieć wogóle certyfikat jak co roku maku jak na lekarstwo i mało apetyczne

Dodaj swój komentarz

Nick: (max. 40znaków)

Treść komentarza (maksymalnie 1500 znaków):

Pozostało znaków: 1500

Wpisz kod z obrazka: (cyfry i litery a-f)

REGULAMIN:
Publikowane komentarze odzwierciedlają osobiste poglądy ich autorów, którzy ponoszą wyłączną odpowiedzialność za ich treść. Wpisy naruszające polskie prawo, dobra innych osób, zawierające słowa powszechnie uznane za wulgarne, obraźliwe oraz nie związane bezpośrednio z komentowanym tekstem będą kasowane. Niedopuszczalne jest również zamieszczanie w treści komentarzy linków do innych stron internetowych, reklam oraz danych osobowych i adresowych osób prywatnych i firm. Komentarze ukazują się na stronie po akceptacji przez moderatora, co nie zwalnia ich autorów od odpowiedzialności za wygłaszane treści. Pamiętaj, nie jesteś anonimowy, Twoje IP zapisujemy w naszej bazie danych i zabezpieczamy w przypadku ewentualnego postępowania policji lub prokuratury. Dodając opinię akceptujesz powyższy regulamin.
Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
03

maj

10:00
KOSTRZYN, kościół Piotra i Pawła (Fara), ul. Średzka 8
Msza św. za ojczyznę - obchody święta Konstytucji 3 Maja

23

maj

Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury "Kostrzynianka" ul. Poznańska 33, Kostrzyn
Akcja honorowego poboru krwi
w godz. 8:30-13:30

25

maj

do 26-05-2024
KOSTRZYN, stadion ul. Sportowa 12
44. Kurdesz Kasztelański

26

maj

Kostrzyn
XII Kurdeszowa (Za)Dyszka

08

cze

Gmina Kostrzyn
IV Kurdeszowy Zlot Samochodowy

[ wszystkie ]

Sonda
Czy jesteś za zmianami zasad handlu w niedzielę?

Tak, wszystkie niedziele powinny być handlowe

Jestem za tym, by tylko jedna lub dwie niedziele w miesiącu były handlowe

Nie, niech zostanie tak jak jest


Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: