Portal infoKostrzyn.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal infokostrzyn.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Z marmoladą, adwokatem lub śmietaną – dziś Tłusty Czwartek. Podajemy przepis na pączki z piekarnika - .:InfoKostrzyn.pl->gminny portal informacyjny:. Kostrzyn w z@sięgu ręki
  Brzeźno | Czerlejno | Gułtowy | Gwiazdowo | Iwno | Jagodno | Kostrzyn | Sanniki | Siedlec | Siekierki | Skałowo | Sokolniki | Trzek | Węgierskie | Wiktorowo | pozostałe | dookoła
Z marmoladą, adwokatem lub śmietaną – dziś Tłusty Czwartek. Podajemy przepis na pączki z piekarnika
27-02-2025 09:03   Janusz Ludwiczak
Mogą być z marmoladą, nadzieniem różanym, powidłami, ale są dostępne również z bitą śmietaną, budyniem czy nawet czekoladą. Dziś Tłusty Czwartek, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Podajemy przepis na pączki z piekarnika. Jak zachwalają autorki ich przygotowanie jest proste, a nie są tak kaloryczne jak te tradycyjne smażone w głębokim oleju.

Cukiernicy są po już po pracowitej nocy, a w cukierniach ustawiają się kolejki. Polacy średnio zjadą po 3 pączki, a w całym kraju wyrobiono blisko 100 milionów pączków, choć są tacy co wolą faworki.

Jest to jeden z nielicznych dni w roku, w którym łasuchy są usprawiedliwione i mogą skusić się przynajmniej na jednego pączka, by dotrzymać tradycji. Jak głosi pewne staropolskie przysłowie: "Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zjedzą pole i będzie miał pustki w stodole”, co oznacza, że ten, kto nie zje pączków, będzie klepał biedę. Jednak pamiętajmy, że jeden pączek to ok. 350 kalorii. Aby spalić jednego pączka należy biegać przez 30 minut lub wybrać się na dwugodzinny spacer.

W tym roku za pączka trzeba średnio zapłacić od 4 do 6 złotych, są też droższe. Znacznie tańsze pączki można nabyć również w dyskontach – jednak ich jakość zazwyczaj jest niższa niż tych smażonych w cukierniach, gdyż najczęściej są robione z automatu i często mrożone, mają też inny skład.

Pożerali pączki na czas

W poniedziałek w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej, już po raz 19. odbyły się Mistrzostwa Poznania w Jedzeniu Pączków na czas. Zawody polegały na wyłonieniu osoby, która najszybciej zje 10 pączków, bez popijania wodą lub innym napojem. Tegorocznym najlepszym pączkożercą okazał się Jędrzej Adamczewski, który 10 pączków zjadł w czasie 4 minuty i 52 sekundy.

– Jedzenie to moje hobby. Lubię jeść na czas, szybko, wiem, że dobrze mi to wychodzi. Jem najchętniej burgery, pizzę i ostre rzeczy. W tym roku chciałem powalczyć o zwycięstwo, bo w zeszłym roku miałem trzecie miejsce. Wiedziałem, że muszę przyspieszyć. Także inna strategia. Stwierdziłem, że wszystkie pączki będę przegryzał do końca, bez rozdzielania na mniejsze części – powiedział Jędrzej Adamczewski, zwycięzca 19. Mistrzostw Poznania w Jedzeniu Pączków na czas.

Drugie miejsce zajął Tomisław Drzazga, który 10 pączków bez popijania wody zjadł o jedną sekundę później niż główny zwycięzca (w ciągu 4 minut i 53 sekund).

Wciąż jednak nie udało się pobić rekordu z 2011 roku, który wynosi 4 minuty i 12 sekund. Być może uda się go pobić już za rok.


Fot: Janusz Ludwiczak


Fot: Janusz Ludwiczak

Pączki z piekarnika

Polecamy przepisy na pączki z piekarnika autorstwa naszych Czytelniczek – Róży Jandy oraz Jolanty Zielińskiej. Jak zachwalają autorki ich przygotowanie jest proste, a nie są tak kaloryczne jak te tradycyjne smażone w głębokim oleju.

Pączki z piekarnika - przepis 1 (autorstwa p. Róży Jandy)
Składniki:
• ½ kg mąki pszennej;
• 250 ml mleka;
• 50 g świeżych drożdży;
• 100 g masła;
• 2 jajka;
• 100 g cukru;
• szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Robimy zaczyn drożdżowy. Mąka, sól, dodajemy jajka. Podgrzewamy mleko z masłem i cukrem. Wlewamy dobrze ciepłe mleko (nie gorące) z rozpuszczonym masłem i cukrem. Dodajemy zaczyn drożdżowy.
Wyrabiamy ciasto. Gdy będzie gładkie i elastyczne przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godz. Piekarnik nagrzać do 180°C.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę. Delikatnie rozciągnąć na grubość około 1 cm. Wycinamy krążki, na które nakładamy powidła lub ulubioną marmoladę. Włożyć w papilotki do mufinek i odstawić na około 30 min. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-17 minut. Jeszcze ciepłe lukrujemy. Smacznego.

Pączki z piekarnika - przepis 2 (autorstwa Jolanty Zielińskiej)
Składniki na około 16 sztuk:
• 100 ml ciepłego mleka;
• 50 g świeżych drożdży;
• 400 g mąki pszennej;
• 50 g cukru;
• pół łyżeczki soli;
• 3 jajka;
• 180 g masła;
• dodatkowo: jajko do posmarowania;
• około 300 g marmolady o ulubionym smaku ;
• lukier (cukier puder, sok i skórka pomarańczy, sok z cytryny);
• papilotki (jak do muffinek) o średnicy 5 cm mierzone po dnie;
• szklanka do wycinania ciastek o średnicy ok. 7,5 cm.
Sposób przygotowania:
Ciepłe mleko wymieszaj z pokruszonymi drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki – odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiej mąkę, dodaj resztę cukru i sól po czym wymieszaj. Wlej do mąki z cukrem i solą wyrośnięty rozczyn z mleka i drożdży, powoli mieszaj dodając w małych partiach rozbełtane jajka. Wyrabiaj, aż wszystkie składniki się połączą. Gdy ciasto będzie już gładkie wyrabiaj je dalej dodając masło pokrojone w kawałki – pamiętaj by nie dodawać od razu wszystkiego masła.
Gdy ciasto będzie się odklejać od miski, będzie gładkie i błyszczące przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, uderz je pięścią, zagnieć i złóż na pół, uformuj kulę. Kulę umieść na posypanym mąką stole i rozpłaszcz dłońmi na placek o grubości około 1 cm. Gdyby ciasto się kleiło posyp je odrobiną mąki. Z tak przygotowanego ciasta wytnij szklanką krążki (wyjdzie ok. 16 szt.).
Krążki delikatnie rozgnieć dłonią, na środku ułóż marmoladę, następnie uformuj kulki tak by zamknąć marmoladę w środku. Kulki włóż do przygotowanych papilotów ułożonych na blasze z piekarnika. Kulki układaj tak by łączenie znajdowało się na dole. 16 pączków to ok. 2 blachy. Tak przygotowane pączki odstaw jeszcze na pół godziny do podrośnięcia – dwukrotnie zwiększą swoją objętość . Po tym czasie posmaruj pączki roztrzepanym jajkiem, włóż pierwszą blachę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni (góra – dół bez termo obiegu) na 13-15 minut. Gdy się upieką od razu wyjmij z piekarnika i wstaw drugą blachę. Po ostudzeniu pączki posmaruj lukrem. Smacznego!


R E K L A M A

Fot: Janusz Ludwiczak

ZOBACZ TAKŻE: Od 45 do nawet 62 złotych za kilogram – ceny rogali i godziny otwarcia cukierni

ZOBACZ TAKŻE: Faworki, czyli chrust

Byłeś świadkiem wypadku? Widziałeś dziurę w jezdni? Zaginął Twój pies lub kot? Masz sprawę, która wymaga naszej interwencji?
Powiadom nas o tym. Wyślij e-mail redakcja@infokostrzyn.pl lub wypełnij formularz na naszej stronie - www.kontakt.infokostrzyn.pl.
KOSTRZYN KONT@KT – Kontaktowa Platforma Czytelników jest do Twojej dyspozycji
Twórz razem z nami - by pomóc sobie i innym.

Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
20

mar

17:00
Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury "Kostrzynianka" ul. Poznańska 33, Kostrzyn
Koncert Lecha Dyblika
wstęp wolny

22

mar

14:00
Sanniki
Słodka Mila - Grand Prix Biegów gminy Kostrzyn

29

mar

12:00
BRZEŹNO, boisko ul. Długa 9
DERBY GMINY: Maratończyk Brzeźno - GKS Gułtowy

14:00
KOSTRZYN, stadion ul. Sportowa 12
1922 Lechia Kostrzyn - Avia Kamionki

12

kwi

Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury "Kostrzynianka" ul. Poznańska 33, Kostrzyn
Kiermasz wielkanocny
w godz. 11:00-14:00

[ wszystkie ]

Sonda
Czy podobnie jak w śródmieściu Poznania i Luboniu
w Kostrzynie powinien być nocny zakaz sprzedaży alkoholu?

TAK

NIE


Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: