
Cukiernicy są po już po pracowitej nocy, a w cukierniach ustawiają się kolejki. Polacy średnio zjadą po 3 pączki, a w całym kraju wyrobiono blisko 100 milionów pączków, choć są tacy co wolą faworki.
Jest to jeden z nielicznych dni w roku, w którym łasuchy są usprawiedliwione i mogą skusić się przynajmniej na jednego pączka, by dotrzymać tradycji. Jak głosi pewne staropolskie przysłowie: "Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zjedzą pole i będzie miał pustki w stodole”, co oznacza, że ten, kto nie zje pączków, będzie klepał biedę. Jednak pamiętajmy, że jeden pączek to ok. 350 kalorii. Aby spalić jednego pączka należy biegać przez 30 minut lub wybrać się na dwugodzinny spacer.
W tym roku za pączka trzeba średnio zapłacić od 4 do 6 złotych, są też droższe. Znacznie tańsze pączki można nabyć również w dyskontach – jednak ich jakość zazwyczaj jest niższa niż tych smażonych w cukierniach, gdyż najczęściej są robione z automatu i często mrożone, mają też inny skład.
Pożerali pączki na czas
W poniedziałek w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej, już po raz 19. odbyły się Mistrzostwa Poznania w Jedzeniu Pączków na czas. Zawody polegały na wyłonieniu osoby, która najszybciej zje 10 pączków, bez popijania wodą lub innym napojem. Tegorocznym najlepszym pączkożercą okazał się Jędrzej Adamczewski, który 10 pączków zjadł w czasie 4 minuty i 52 sekundy.
– Jedzenie to moje hobby. Lubię jeść na czas, szybko, wiem, że dobrze mi to wychodzi. Jem najchętniej burgery, pizzę i ostre rzeczy. W tym roku chciałem powalczyć o zwycięstwo, bo w zeszłym roku miałem trzecie miejsce. Wiedziałem, że muszę przyspieszyć. Także inna strategia. Stwierdziłem, że wszystkie pączki będę przegryzał do końca, bez rozdzielania na mniejsze części – powiedział Jędrzej Adamczewski, zwycięzca 19. Mistrzostw Poznania w Jedzeniu Pączków na czas.
Drugie miejsce zajął Tomisław Drzazga, który 10 pączków bez popijania wody zjadł o jedną sekundę później niż główny zwycięzca (w ciągu 4 minut i 53 sekund).
Wciąż jednak nie udało się pobić rekordu z 2011 roku, który wynosi 4 minuty i 12 sekund. Być może uda się go pobić już za rok.
Fot: Janusz Ludwiczak
Fot: Janusz Ludwiczak
Pączki z piekarnika
Polecamy przepisy na pączki z piekarnika autorstwa naszych Czytelniczek – Róży Jandy oraz Jolanty Zielińskiej. Jak zachwalają autorki ich przygotowanie jest proste, a nie są tak kaloryczne jak te tradycyjne smażone w głębokim oleju.
Pączki z piekarnika - przepis 1 (autorstwa p. Róży Jandy)
Składniki:
• ½ kg mąki pszennej;
• 250 ml mleka;
• 50 g świeżych drożdży;
• 100 g masła;
• 2 jajka;
• 100 g cukru;
• szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Robimy zaczyn drożdżowy. Mąka, sól, dodajemy jajka. Podgrzewamy mleko z masłem i cukrem. Wlewamy dobrze ciepłe mleko (nie gorące) z rozpuszczonym masłem i cukrem. Dodajemy zaczyn drożdżowy.
Wyrabiamy ciasto. Gdy będzie gładkie i elastyczne przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godz. Piekarnik nagrzać do 180°C.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę. Delikatnie rozciągnąć na grubość około 1 cm. Wycinamy krążki, na które nakładamy powidła lub ulubioną marmoladę. Włożyć w papilotki do mufinek i odstawić na około 30 min. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-17 minut. Jeszcze ciepłe lukrujemy. Smacznego.
Pączki z piekarnika - przepis 2 (autorstwa Jolanty Zielińskiej)
Składniki na około 16 sztuk:
• 100 ml ciepłego mleka;
• 50 g świeżych drożdży;
• 400 g mąki pszennej;
• 50 g cukru;
• pół łyżeczki soli;
• 3 jajka;
• 180 g masła;
• dodatkowo: jajko do posmarowania;
• około 300 g marmolady o ulubionym smaku ;
• lukier (cukier puder, sok i skórka pomarańczy, sok z cytryny);
• papilotki (jak do muffinek) o średnicy 5 cm mierzone po dnie;
• szklanka do wycinania ciastek o średnicy ok. 7,5 cm.
Sposób przygotowania:
Ciepłe mleko wymieszaj z pokruszonymi drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki – odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiej mąkę, dodaj resztę cukru i sól po czym wymieszaj. Wlej do mąki z cukrem i solą wyrośnięty rozczyn z mleka i drożdży, powoli mieszaj dodając w małych partiach rozbełtane jajka. Wyrabiaj, aż wszystkie składniki się połączą. Gdy ciasto będzie już gładkie wyrabiaj je dalej dodając masło pokrojone w kawałki – pamiętaj by nie dodawać od razu wszystkiego masła.
Gdy ciasto będzie się odklejać od miski, będzie gładkie i błyszczące przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, uderz je pięścią, zagnieć i złóż na pół, uformuj kulę. Kulę umieść na posypanym mąką stole i rozpłaszcz dłońmi na placek o grubości około 1 cm. Gdyby ciasto się kleiło posyp je odrobiną mąki. Z tak przygotowanego ciasta wytnij szklanką krążki (wyjdzie ok. 16 szt.).
Krążki delikatnie rozgnieć dłonią, na środku ułóż marmoladę, następnie uformuj kulki tak by zamknąć marmoladę w środku. Kulki włóż do przygotowanych papilotów ułożonych na blasze z piekarnika. Kulki układaj tak by łączenie znajdowało się na dole. 16 pączków to ok. 2 blachy. Tak przygotowane pączki odstaw jeszcze na pół godziny do podrośnięcia – dwukrotnie zwiększą swoją objętość . Po tym czasie posmaruj pączki roztrzepanym jajkiem, włóż pierwszą blachę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni (góra – dół bez termo obiegu) na 13-15 minut. Gdy się upieką od razu wyjmij z piekarnika i wstaw drugą blachę. Po ostudzeniu pączki posmaruj lukrem. Smacznego!
Fot: Janusz Ludwiczak
ZOBACZ TAKŻE: Od 45 do nawet 62 złotych za kilogram – ceny rogali i godziny otwarcia cukierni
ZOBACZ TAKŻE: Faworki, czyli chrust
Byłeś świadkiem wypadku? Widziałeś dziurę w jezdni? Zaginął Twój pies lub kot? Masz sprawę, która wymaga naszej interwencji?
Powiadom nas o tym. Wyślij e-mail redakcja@infokostrzyn.pl lub wypełnij formularz na naszej stronie - www.kontakt.infokostrzyn.pl.
KOSTRZYN KONT@KT – Kontaktowa Platforma Czytelników jest do Twojej dyspozycji
Twórz razem z nami - by pomóc sobie i innym.
Aktualności |
najnowsze | najpopularniejsze |
· Mecz podwyższonego ryzyka w Kostrzynie. Lechiści na dobre rozpoczęli rundę wiosenną
(17-03-2025 08:47)
· Siekierki zwycięzcą piłkarskiego turnieju sołeckiego
(17-03-2025 07:20)
· Brzeźno: Dachowało auto – 3 osoby ranne
(17-03-2025 05:32)
· Przymrozki aż do środy. Drogi mogą być śliskie
(17-03-2025 04:44)
· Niezbędne gadżety dla fanów elektronicznych zegarków
(15-03-2025 10:30)
· Kostrzyn: Przy Warszawskiej powstaje druga galeria handlowa
(12-01-2024 08:16)
· Były proboszcz parafii bł. Jolanty w Kostrzynie usłyszał wyrok
(21-06-2024 12:08)
· W ciągu pięciu dni przeszedł pieszo 272 km z Iwna nad morze!
(25-08-2024 08:45)
· Czerlejno: Samochód wjechał w mur kościoła [AKTUALIZACJA]
(06-08-2024 01:41)
· Są ze sobą pół wieku, a nawet 60 lat {◎ GALERIA ZDJĘĆ, ►FILM}
(02-03-2024 07:30)
Niezapominajka |
mar
17:00
Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury "Kostrzynianka" ul. Poznańska 33, Kostrzyn
Koncert Lecha Dyblika
wstęp wolny
mar
14:00
Sanniki
Słodka Mila - Grand Prix Biegów gminy Kostrzyn
mar
12:00
BRZEŹNO, boisko ul. Długa 9
DERBY GMINY: Maratończyk Brzeźno - GKS Gułtowy
14:00
KOSTRZYN, stadion ul. Sportowa 12
1922 Lechia Kostrzyn - Avia Kamionki
kwi
Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury "Kostrzynianka" ul. Poznańska 33, Kostrzyn
Kiermasz wielkanocny
w godz. 11:00-14:00
Sonda |
w Kostrzynie powinien być nocny zakaz sprzedaży alkoholu?
Ogłoszenia |
· Dzień Dobry. Jestem Marta. Przeprowadziłam się tu z Poznania i ...
(26-01-2025 17:52)
· Chcesz pozdrowić sąsiada? Nie wiesz, jak sprzedać samochód lub ...
(27-08-2018 00:00)
Zapisz się na listę mailingową: