Portal infoKostrzyn.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal infokostrzyn.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Z patelni lub z dynią, jarmużem i boczkiem – Międzynarodowy Dzień Pizzy - .:InfoKostrzyn.pl->gminny portal informacyjny:. Kostrzyn w z@sięgu ręki
  Brzeźno | Czerlejno | Glinka | Gułtowy | Iwno | Jagodno | Kostrzyn | Sanniki | Siedlec | Siekierki | Skałowo | Sokolniki | Strumiany | Trzek | Węgierskie | Wiktorowo | Wróblewo
Z patelni lub z dynią, jarmużem i boczkiem – Międzynarodowy Dzień Pizzy
09-02-2019 14:37   Janusz Ludwiczak
Codziennie na świecie sprzedaje się ponad 13 milionów pudełek pizzy. Przypuszcza się, że potrawę w rodzaju pizzy podawali już starożytni Grecy. W sobotę przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy. W tym wydaniu naszego "Kącika kulinarnego" podajemy przepis na pizzę z dynią, jarmużem, boczkiem i serem pleśniowym. Co prawda nie jest on tak prosty, jak słynny przepis na pizzę z kalendarza kulinarnego sieci Biedronka, ale jak zapewnia autorka nawet dzieci potrafią go sporządzić.
– Przepis na pizzę jest bardzo prosty, nawet przedszkolakom wychodzi. Na naszych warsztatach dzieci same przygotowały pizzę – wskazuje Jolanta Zielińska z Akademii Umiejętności "Kulinarne Przygody".
Z kolei nasza Czytelniczka Katarzyna Kędziora przesłała nam przepis na pizzę z patelni.

Przypuszcza się, że potrawę w rodzaju pizzy podawali już starożytni Grecy. Były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem, posypane ziołami. Z Grecji (ok. 500 r. p.n.e.) trafiły do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy.

Pierwsza współczesna pizza powstała w 1889 roku, kiedy to Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem (Margherita i Umberto di Savoia). Tamtejszy piekarz, niejaki Raffaele Esposito, przygotował na jej cześć specjalną potrawę – pizzę, w której podstawowymi składnikami były: pomidory, ser mozzarella i bazylia, reprezentujące narodowe barwy Włoch. Nazwano ją margherita i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy.

W 2009 r. pizza "neapolitańska" została zastrzeżona przez Komisję Europejską jako wyrób tradycyjny z certyfikatem TSG. Pizzę o tej nazwie w całej Unii Europejskiej można będzie teraz wyrabiać tylko wg ściśle określonej receptury, tzn. ze specjalnej mąki, soli morskiej, sera mozzarella z mleka bawolego, oraz piekąc na kamiennej płycie w piecu opalanym drewnem.

Tym razem w naszym "Kąciku kulinarnym" przepis na pizzę, wielkości blachy do standardowego piekarnika autorstwa Jolanty Zielińskiej-Kaźmierczak z Akademii Umiejętności "Kulinarne Przygody", która organizuje warsztaty kulinarne m.in. dla przedszkolaków i uczniów szkół podstawowych.

Przepis na pizzę jest bardzo prosty, nawet przedszkolakom wychodzi. Na naszych warsztatach dzieci same przygotowały pizzę – wskazuje Jolanta Zielińska z Akademii Umiejętności "Kulinarne Przygody".

Pizza z dynią, jarmużem, boczkiem i serem pleśniowym
Składniki:
• dynia,
• jarmuż,
• kawałek boczku,
• kawałek sera żółtego (do starcia).
Przygotowanie:
Przed położeniem składników na ciasto należy jarmuż po umycia parzyć wrzątkiem przez ok. 2-3 minuty. Dynię kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku ok. 10 min. Boczek boczek kroimy w słupki i obsmażamy.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj je na stolnicy tak by przybrało kształt i wielkość blachy. Rozwałkowane ciasto przełóż na blachę, którą wcześniej dokładnie należy wysmarować olejem.

Przełożenie ciasta na blachę może być niezłym wyzwaniem! Jest na to sposób – przygotowane ciasto nawinąć na wałek i w ten sposób umieścić na blasze. Po ułożeniu go uformuj pożądany kształt palcami lekko rozciągając ciasto w miejsca, w których go brakuje. Gdy ciasto szczęśliwie znajdzie się na blasze wysmaruj je zimnym sosem, pamiętając by pozostawić ok. 0,5 cm krawędź (rant).
Posypujemy utartym dobrym serem lub kładziemy małe kawałki mozzareli (białej z wody). Po dodaniu kilku plasterków świeżych pomidorów nasza pizza to MARGHARITTA (bazylię kładziemy na niej po upieczeniu).
Możemy też na tak przygotowaną pizzę położyć nasze ulubione dodatki świeże warzywa, dobrą wędlinę itp.
Pamiętamy, żeby nie przesadzić z ich ilością!

Pizzę piec w rozgrzanym do 230°C przez ok. 20 minut (w zależności od rodzaju piekarnika czas może się skrócić bądź wydłużyć dlatego kontroluj co się dzieje w piekarniku).

Jolanta Zielińska, Akademia Umiejętności "Kulinarne Przygody"


Polecamy również przepis na pizzę z patelni, który przesłała nam nasza Czytelniczka, Katarzyna Kędziora. W podziękowaniu przesyłamy nasz kalendarz.

PIZZA Z PATELNI

Składniki:
• olej/oliwa;
• sól;
• pieprz;
• 4 średnie ziemniaki;
• pomidor;
• pół papryki;
• ser mozarella;
• bazylia - najlepiej świeża;
• ser żółty kilka plastrów;
• 2 jajka;
• wędlina.

Sposób przygotowania:
Do przygotowania potrzebna będzie patelnia, najlepiej teflonowa.
Wszystkie składniki kroimy w kostkę nie za dużą, nie za małą.
Wrzucamy ziemniaki na olej/oliwę solimy i pieprzymy i doprowadzamy do opieczenia na złoto.
Dodajemy wędlinę pomidor. paprykę, mozarellę....i na koniec ser żółty, wszystko razem podpiekamy( można wcześniej zamieszać).
Wszystko równomiernie zalewamy rozmieszanymi jajkami.

Czekamy aż spód lekko się przyrumieni i pizza będzie się dała poruszyć na patelni ;) - najlepiej cała jak naleśnik. Gdyby się tak jednak nie stało, trzeba lekko i dość ostrożnie podnieść ją dookoła.

Teraz najtrudniejsze :) Większa pokrywka niż patelnia :) którą zakrywamy naszą pizzę. Proponuje robić nad blatem roboczym. Odwracamy pizzę na pokrywkę i delikatnie po odwróceniu zsuwamy na patelnię :)

Podpiekamy (można podlać odrobinę olejem/oliwą). Ruchem węża "ześlizgujemy " pizzę na talerz. Smacznego.

Kasia Kędziora


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@infokostrzyn.pl.


Fot: Jolanta Zielińska, Katarzyna Kędziora

ZOBACZ TAKŻE: Kącik kulinarny

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz

Nick: (max. 40znaków)

Treść komentarza (maksymalnie 1500 znaków):

Pozostało znaków: 1500

Wpisz kod z obrazka: (cyfry i litery a-f)

REGULAMIN:
Publikowane komentarze odzwierciedlają osobiste poglądy ich autorów, którzy ponoszą wyłączną odpowiedzialność za ich treść. Wpisy naruszające polskie prawo, dobra innych osób, zawierające słowa powszechnie uznane za wulgarne oraz nie związane bezpośrednio z komentowanym tekstem będą kasowane. Niedopuszczalne jest również zamieszczanie w treści komentarzy linków do innych stron internetowych, reklam oraz danych osobowych i adresowych osób prywatnych i firm. Komentarze ukazują się na stronie po akceptacji przez moderatora, co nie zwalnia ich autorów od odpowiedzialności za wygłaszane treści.
Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
16

lut

GUŁTOWY, hala sportowa, Szkoła Podstawowa, ul. Średzka 8
XI Halowy Turniej Piłki Nożnej Sołectw Gminy Kostrzyn

18

lut

18:00
SOKOLNIKI, świetlica
Wybory sołeckie - sołectwo Strumiany

19

lut

18:30
CZERLEJNO, Szkoła Podstawowa im. Wincentego Witosa, ul. Kostrzyńska 4
Wybory sołeckie - sołectwo Czerlejno

20

lut

07:45
Urząd Miejski Gminy Kostrzyn ul. Dworcowa 5, Kostrzyn
Wyjazdowe posiedzenie Komisji Oświaty, Kultury i Sportu Rady Miejskiej Gminy Kostrzyn
► porządek obrad

18:00
WĘGIERSKIE, świetlica wiejska
Wybory sołeckie - sołectwo Węgierskie (+Ługowiny)

[ wszystkie ]

Sonda
Czy weźmiesz udział w wyborch sołeckich?

TAK

NIE


Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: