Portal infoKostrzyn.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal infokostrzyn.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Z marmoladą, budyniem, śmietaną – dziś Tłusty Czwartek. Podajemy przepis na pączki z piekarnika - .:InfoKostrzyn.pl->gminny portal informacyjny:. Kostrzyn w z@sięgu ręki
  Brzeźno | Czerlejno | Glinka | Gułtowy | Iwno | Jagodno | Kostrzyn | Sanniki | Siedlec | Siekierki | Skałowo | Sokolniki | Trzek | Węgierskie | Wiktorowo | pozostałe | dookoła
Z marmoladą, budyniem, śmietaną – dziś Tłusty Czwartek. Podajemy przepis na pączki z piekarnika
11-02-2021 11:32   Janusz Ludwiczak
Średnio zjemy po trzy. Mogą być z marmoladą, nadzieniem różanym, powidłami, ale są dostępne również ze śmietaną, budynkiem czy nawet czekoladą. Dziś Tłusty Czwartek, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Podajemy przepis na pączki z piekarnika. Jak zachwalają autorki ich przygotowanie jest proste, a nie są tak kaloryczne jak te tradycyjne smażone w głębokim oleju.

Cukiernicy są po już po pracowitej nocy, a w cukierniach ustawiają się kolejki. Polacy średnio zjadą po 3 pączki, a w całym kraju wyrobiono blisko 100 milionów pączków, choć są tacy co wolą faworki.

Jest to jeden z nielicznych dni w roku, w którym łasuchy są usprawiedliwione i mogą skusić się przynajmniej na jednego pączka, by dotrzymać tradycji. Jak głosi pewne staropolskie przysłowie: "Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zjedzą pole i będzie miał pustki w stodole”, co oznacza, że ten, kto nie zje pączków, będzie klepał biedę. Jednak pamiętajmy, że jeden pączek to od 350 do 350 kalorii. Aby spalić jednego pączka należy biegać przez 30 minut lub wybrać się na dwugodzinny spacer.

W tym roku ze względu na pandemię nie odbyły się w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej coroczne mistrzostwa Poznania w jedzeniu pączków na czas. W ubiegłym roku najlepszym pączkożercą okazał się Andrzej Galasiński, który 10 pączków bez popijania wodą zjadł w ciągu 5 minut i 3 sekund. Wciąż jednak nie udało się pobić rekordu z 2011 roku, który wynosi 4 minuty i 12 sekund . Być może uda się go pobić już za rok.

W tym roku za pączka trzeba średnio zapłacić 2 złote, są też droższe. Pączki można nabyć również w dyskontach – już za 25 groszy (kupując w kartonie z 12 szt.), jednak ich jakość zazwyczaj jest niższa niż tych smażonych w cukierniach, gdyż najczęściej są robione z automatu i często mrożone, mają tez inny skład.

Polecamy przepisy na pączki z piekarnika autorstwa naszych Czytelniczek – Róży Jandy oraz Jolanty Zielińskiej. Jak zachwalają autorki ich przygotowanie jest proste, a nie są tak kaloryczne jak te tradycyjne smażone w głębokim oleju.

Pączki z piekarnika - przepis 1 (autorstwa p. Róży Jandy)
Składniki:
• ½ kg mąki pszennej;
• 250 ml mleka;
• 50 g świeżych drożdży;
• 100 g masła;
• 2 jajka;
• 100 g cukru;
• szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Robimy zaczyn drożdżowy. Mąka, sól, dodajemy jajka. Podgrzewamy mleko z masłem i cukrem. Wlewamy dobrze ciepłe mleko (nie gorące) z rozpuszczonym masłem i cukrem. Dodajemy zaczyn drożdżowy.
Wyrabiamy ciasto. Gdy będzie gładkie i elastyczne przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godz. Piekarnik nagrzać do 180°C.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę. Delikatnie rozciągnąć na grubość około 1 cm. Wycinamy krążki, na które nakładamy powidła lub ulubioną marmoladę. Włożyć w papilotki do mufinek i odstawić na około 30 min. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-17 minut. Jeszcze ciepłe lukrujemy. Smacznego.

Pączki z piekarnika - przepis 2 (autorstwa Jolanty Zielińskiej)
Składniki na około 16 sztuk:
• 100 ml ciepłego mleka;
• 50 g świeżych drożdży;
• 400 g mąki pszennej;
• 50 g cukru;
• pół łyżeczki soli;
• 3 jajka;
• 180 g masła;
• dodatkowo: jajko do posmarowania;
• około 300 g marmolady o ulubionym smaku ;
• lukier (cukier puder, sok i skórka pomarańczy, sok z cytryny);
• papilotki (jak do muffinek) o średnicy 5 cm mierzone po dnie;
• szklanka do wycinania ciastek o średnicy ok. 7,5 cm.
Sposób przygotowania:
Ciepłe mleko wymieszaj z pokruszonymi drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki – odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiej mąkę, dodaj resztę cukru i sól po czym wymieszaj. Wlej do mąki z cukrem i solą wyrośnięty rozczyn z mleka i drożdży, powoli mieszaj dodając w małych partiach rozbełtane jajka. Wyrabiaj, aż wszystkie składniki się połączą. Gdy ciasto będzie już gładkie wyrabiaj je dalej dodając masło pokrojone w kawałki – pamiętaj by nie dodawać od razu wszystkiego masła.
Gdy ciasto będzie się odklejać od miski, będzie gładkie i błyszczące przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, uderz je pięścią, zagnieć i złóż na pół, uformuj kulę. Kulę umieść na posypanym mąką stole i rozpłaszcz dłońmi na placek o grubości około 1 cm. Gdyby ciasto się kleiło posyp je odrobiną mąki. Z tak przygotowanego ciasta wytnij szklanką krążki (wyjdzie ok. 16 szt.).
Krążki delikatnie rozgnieć dłonią, na środku ułóż marmoladę, następnie uformuj kulki tak by zamknąć marmoladę w środku. Kulki włóż do przygotowanych papilotów ułożonych na blasze z piekarnika. Kulki układaj tak by łączenie znajdowało się na dole. 16 pączków to ok. 2 blachy. Tak przygotowane pączki odstaw jeszcze na pół godziny do podrośnięcia – dwukrotnie zwiększą swoją objętość . Po tym czasie posmaruj pączki roztrzepanym jajkiem, włóż pierwszą blachę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni (góra – dół bez termo obiegu) na 13-15 minut. Gdy się upieką od razu wyjmij z piekarnika i wstaw drugą blachę. Po ostudzeniu pączki posmaruj lukrem. Smacznego!


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@infokostrzyn.pl.


Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz

Nick: (max. 40znaków)

Treść komentarza (maksymalnie 1500 znaków):

Pozostało znaków: 1500

Wpisz kod z obrazka: (cyfry i litery a-f)

REGULAMIN:
Publikowane komentarze odzwierciedlają osobiste poglądy ich autorów, którzy ponoszą wyłączną odpowiedzialność za ich treść. Wpisy naruszające polskie prawo, dobra innych osób, zawierające słowa powszechnie uznane za wulgarne, obraźliwe oraz nie związane bezpośrednio z komentowanym tekstem będą kasowane. Niedopuszczalne jest również zamieszczanie w treści komentarzy linków do innych stron internetowych, reklam oraz danych osobowych i adresowych osób prywatnych i firm. Komentarze ukazują się na stronie po akceptacji przez moderatora, co nie zwalnia ich autorów od odpowiedzialności za wygłaszane treści. Pamiętaj, nie jesteś anonimowy, Twoje IP zapisujemy w naszej bazie danych i zabezpieczamy w przypadku ewentualnego postępowania policji lub prokuratury. Dodając opinię akceptujesz powyższy regulamin.
Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
16

maj

11:00
BRZEŹNO, boisko ul. Długa 9
Maratończyk Brzeźno - Pogrom Luboń

23

maj

14:00
GUŁTOWY, boisko ul. Kasztanowa 17
GKS Gułtowy - KS Uchorowo

28

maj

Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury "Kostrzynianka" ul. Poznańska 33, Kostrzyn
Akcja honorowego poboru krwi
w godz. 8:30-14:00

29

maj

10:00
Kostrzyn
Kurdeszowy Rajd Samochodowy

16:00
KOSTRZYN, stadion ul. Sportowa 12
Lechia Kostrzyn - Płomień Połajewo

[ wszystkie ]

Sonda
Gdzie najczęściej robisz zakupy?

Biedronka

Dino

Netto

Tesco

Jana

Chata Polska

targowisko

sklep lokalny

poza gminą Kostrzyn (Poznań/Swarzędz/Środa/Pobiedziska/Nekla/Września)


Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: